Domácí pohoda u šálku kávy

17.1.2012 | Byty, Domy, Zahrady.cz | Doplňky pro domácnost | Komentářů 0 |

Pokud si chcete doma pochutnat na kávě stejně jako ve vyhlášené kavárně, neobejdete se nejen bez dobré a kvalitní suroviny, ale také bez adekvátního přístroje. A že jich na trhu je!

Domácí pohoda u šálku kávy - foto, Hyperbydleni.cz

 

Orientovat se v nabídce není nic jednoduchého, tím spíš, že nelze stanovit, který ze způsobů přípravy kávy je lepší. Záleží totiž na individuálních potřebách a osobních preferencích každého z nás. Takže směrodatná jsou výsledná očekávání i suma, kterou jsme ochotni investovat. K nejoblíbenějším určitě v současné době patří překapávače a přístroje na přípravu espressa. Zatímco espresso vzniká velmi rychle pod vysokým tlakem vodní páry, překapávače pracují zvolna, nápoj je výsledkem pomalého protékání vařicí vody vrstvou mleté zrnkové kávy. Existují samozřejmě také přístroje kombinované, které si poradí jak s espressem, tak s kapučínem či s kávou překapávanou. Pro úplnost je nutné dodat, že těm, kdo preferují kávu rozpustnou, postačí k přípravě oblíbeného nápoje obyčejná varná konvice.

 

Domácí pohoda u šálku kávy, fotka

 

Kde se vzala

Káva má svůj původ v oblasti dnešní Etiopie. Kávovník se podle několika zdrojů poprvé pěstoval v osmém století v regionu Kaffa. Dnes se hnědá zrnka pěstují v tropických oblastech kolem celé zeměkoule ve více než 60 zemích. A právě na konkrétním klimatu, kvalitě půdy, nadmořské výšce pěstební oblasti a metodách pěstování a sklizně závisí kvalita a vlastnosti kávových zrn. Původ je tedy velice důležitý, ovšem jak káva nakonec rozvine svůj potenciál, ovlivní také pražení, mletí, balení a vlastní příprava. Ačkoli kávy existuje téměř tolik druhů jako vína, v branži se rozlišují dva hlavní: Arabica a Canephora. Druh Arabica má více než 200 odrůd, znalci ji rozpoznají podle ovocného odstínu, obsahuje více kyseliny než hořkých látek a slouží za spolehlivý základ většiny kávových směsí. Mezi nejznámější kávová zrna této sorty patří Bourbon a Blue Mountain. Nejčastěji používaným druhem Canephora, k němuž patří zhruba 50 odrůd, je Robusta. Její zrna obsahují více kofeinu než Arabica, káva z nich má intenzivní chuť a dřevité aroma s mnoha hořkými látkami, silným tělem a nízkou nakyslostí. Robusta obsahuje větší procento kofeinu (1,6 – 3,2 %) než Arabica (1,2 – 1,7 %). Některé společnosti používají pro své směsi 95 procent zrn Arabica a 5 procent zrn Robusta.

 

Domácí pohoda u šálku kávy, fotka

 

Perfektní espresso

Nápoj plné a příjemné chuti by měl kávovarem protékat 20 – 30 vteřin. Pěna na povrchu 25 – 35 ml kávy má být oříškově hnědá a po odhrnutí se má vracet zpět. Takový výsledek však vznikne pouze když opravdu všechno sedí. Jakkoliv je dobře upravená, optimálně pražená káva nejlepšího původu důležitá, pouze správná technika přípravy získá ze zrnek chuťové maximum, aby se z více než 900 aromatických látek mohla rozvinout komplexní vůně. Aromatické látky se dostatečně rozpustí a dobrá pěna vznikne pouze při dostatečně vysokém tlaku, který by měl mít hodnotu nejméně 9 barů (na trhu jsou i produkty disponující tlakem až 19 barů). Stejně podstatná je pro přípravu espressa teplota vody. Ideální je 84 – 90 °C, přičemž proces spařování by neměl trvat déle než 30 vteřin, jinak bude výsledný nápoj příliš hořký a dřevitý. Což zřejmě nastane, je-li káva příliš jemně umletá. Je-li drť příliš hrubá, nebo byla káva v přístrojích stlačena příliš silně nebo naopak nedostatečně, ztratí espresso pěnu a tělo.

 

Domácí pohoda u šálku kávy, fotka

 

Surovina v hlavní roli

Kávu lze připravovat z čerstvě mletých zrnek, k čemuž je potřeba buď samostatný mlýnek, nebo přístroj s mlýnkem integrovaným, který bezprostředně před přípravou zrnka umele. Nejčastějším typem plnění přístrojů je vsypaní a upěchování mleté kávové směsi do zásobníku, jenž se po použití opět vyprázdní. Nejnovější systémy pracují s kapslemi, v nichž je káva hermeticky uzavřena, takže jí dlouhodobě zůstávají zachovány všechny důležité vlastnosti (vlhkost, aroma, množství kávy na šálek, a podobně). Stačí jen vložit kapsle do příslušných nosičů a vysoce moderní a perfektní espresso je díky patentovanému extrakčnímu a spařovacímu systému hotovo. Další z možností je takzaný podový system využívající k přípravě suroviny v malém polštářku, který obsahuje ve vakuu namletou kávu a potřebném množství.

 

Domácí pohoda u šálku kávy, fotka

 

Jak se o kávovar starat

Údržba přístroje a jeho čištění má vliv na kvalitu výsledného šálku kávy. Na tyto parametry byste tedy měli brát ohled už při výběru přístroje. V kávovaru by kvůli usazování vodního kamene neměla zůstávat tekutina. Na trhu jsou přístroje, které v tryskách nezanechávají nevyužitou vodu. Přesto je dobré jednou za půl roku kávovar odvápnit. Používáte-li systém pěchování mleté kávy, je nutné pravidelně čistit a odstraňovat usazené zbytky. Systém kapslí nebo podů žádné čištění nepotřebuje, protože káva vždy zůstává uzavřena v dávkovači. Bez pravidelné očisty po každém použití se však rozhodně neobejdou kávovary s tryskou na mléko, kterou musíte vyčistit po každém použití.

 

Domácí pohoda u šálku kávy, fotka

 

  • Moderní kávovary mívají časovač, díky kterému lze připravit kávu na konkrétní hodinu, například ke snídani.

 

  • Hustá pěna, jemná, oříškově hnědá vrstva z éterických olejů je většinou spolehlivým znakem kvality espressa. Slouží zároveň jako druh poklopu, který zabraňuje úniku těkavého aroma.

 

  • Kvalitní směsi kávy pocházejí především z vysoko položených oblastí Latinské Ameriky a Afriky, které vynikají specifickými výrobně technickými a chuťovými přednostmi. Ze Střední Ameriky pochází káva prvotřídní kvality „Sweet Coffee“ oblíbená pro svoji lehkou květinovou chuť doznívající na patře.

 

  • Zvláštní druh kávy je takzvaná cibetková. Cibetky jsou škůdci, jejichž trus má cenu zlata. I když jsou masožravé, pochutnají si i na sladkých červených bobulích obsahujících kávová zrnka. Ta projdou trávicím traktem cibetky neporušená, fermentace v žaludku zvířátka však kávě, která se z nich připravuje, dodá zcela jedinečnou chuť a aroma.

 

  • Volně stojící kávovary vynikají jednoduchou instalací a údržbou, navíc mohou sehrát i roli designového doplňku. Vestavné přístroje lze zase integrovat do kuchyňské linky, a ušetřit tak prostor na pracovní desce.

 

Text: Byty, Domy, Zahrady.cz
Foto: Concept, Miele, Nespresso, Eta



Diskutovat Tisknout článek

Hodnocení článku

hlasů: 0


Související odkazy a zdroje informací

Diskuze

Článek Domácí pohoda u šálku kávy zatím nikdo nekomentoval. Buďte první!

počet příspěvků: 0

Zobrazit diskuzi » Přidat příspěvek

Najděte si své bydlení

Vybírejte z více jak 114000 nemovitostí v ČR

Nemovitost

Kraj

Obsahuje text

Poradna

Legislativa

 Poradce Hyperbydlení

Vaše dotazy zodpoví
Poradce Hyperbydlení

Otázek: 112 Vložit dotaz

veletrhy

Veletrhy - foto, Finále golfové sezóny!, Hyperbydleni.cz

Finále golfové sezóny!

18.09.2017

Tento pátek 22.9. golf, motorky, vrtulník a...

Veletrhy - foto, Nenechte si ujít mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH, Hyperbydleni.cz

Nenechte si ujít mezin...

14.09.2017

Blíží se čas jednoho z nejoblíbenějších a...

Veletrhy - foto, Vše pro stavbu a interiér najdou návštěvníci na březnovém souboru veletrhů, Hyperbydleni.cz

Vše pro stavbu a inter...

01.03.2017

Stovky českých i zahraničních společností se...

Veletrhy - foto, Nakupte dárky na Vánoce na největším předvánočním veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY, Hyperbydleni.cz

Nakupte dárky na Vánoc...

29.11.2016

Chcete pořídit svým nejbližším pod stromeček...

Další veletrhy »