Chytré sklo a myčky

19.7.2007 | Redakce Hyperbydlení.cz | Bílá technika | Komentářů 0 |

Mezi nejdůležitější pomocníky dnešních hospodyněk patří bezesporu varná deska a také myčka na nádobí. Přinášíme vám proto několik typů pro vaši kuchyni.

Vaření na skle

Klasické sporáky jsou na ústupu. Senzorové varné sklokeramické desky se prezentují jako velcí odborníci v oblasti snadného vaření. Tradiční umístění tohoto pomocníka je na pečící troubu, ale v moderním uspořádání kuchyní se tyto spotřebiče od sebe oddělují. Využívají faktu, že sklokeramické centrum můžete díky technologii zabudovat téměř kamkoliv do pracovní desky a to zcela nezávisle na pečící troubě. U výrobce Miele můžete snadno vařit a regulovat teplotu pouhým lehkým dotykem prstu.

Individuální programování

O tom, že každou varnou zónu můžete programovat a následně vypnout individuálně pomocí oddělených časovačů, jinými slovy digitálních elektronických budíků, se snad ani nebudeme zmiňovat. Po zkušenosti s troubou prostě předpokládáme, že logické ovládání umožňuje naprogramovat sklokeramickou desku podle vašich potřeb. Vypadá to sice složitě, ale jednotlivé funkce jsou tak praktické, že si je brzy při vaření velmi oblíbíte..

Zazvoní telefon? Můžete odejít...

Například program Stop and Go. Jedná se o funkci, která vám může vytrhnout pomyslný trn z paty v případě, že vám při vaření někdo zavolá na telefon. Jedním dotykem prstu zredukujete výkon všech varných zón na stupeň 1. Můžete pak v klidu telefonovat a neriskujete, že dojde k připálení nebo přehřátí pokrmu.

Fígle designérů

Ani v sektoru sklokeramických varných zón nešetřili designéři různými ergonomickými fígly. Například speciální varná zóna může být přizpůsobena na tři různé průměry varných nádob. Lze také podle velikosti zvolené nádoby kombinovat se třemi různými výkony vaření. Geometrie varné zóny nemusí být také jenom kruh ale i dva překrývající se kruhy, takzvaná dvojitá varná zóna je vynikající pro ohřev po celé ploše podlouhlých varných nádob. Přihřívat pokrmy na pekáči pak není žádný problém. Dále určitě oceníte možnost automatického předvaření. To znamená, že varná zóna spustí svůj výkon na začátku vaření na maximum a následně pokrm dovaří s nižším výkonem. Dokáže i rychle rozehřát sálavá topná tělesa asi během tří sekund a je tak v okamžiku připravena k provozu.

Červená pálí

Standardní funkcí varných desek je ukazatel zbytkového tepla. Červené světlo indikuje, zda je varná zóna ještě horká. Systém myslí i na zapomnětlivé a po překročení maximální provozní doby sám varnou zónu vypne. Pro různé příhody v kuchyni slouží i další pojistka, kdy inteligentní systém vypne celou varnou desku pokud se na ovládací panel dostane tekutina nebo na něm leží nějaký předmět. Někteří výrobci provázejí tuto situaci i akustickým a světelným signálem. A samozřejmostí je i dětská pojistka, tedy zablokování celého přístroje proti uvedení do provozu. Ve stejném režimu můžete zablokovat jen funkce a nastavení již zvoleného programu. Většinou volbou symbolu se zámkem. Nehrozí vám tak, že vám vaše hravé dítko bez dozoru připálí nedělní guláš.

Chvála indukce

Luxusem mezi elektrickými varnými deskami je indukční plotna. Ta využívá faktu, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Indukční deska je vysoce efektivní. Téměř dvojnásobně, než například vaření na plynu. Pro srovnání dokáže indukční plotna ohřát na bod varu dva litry vody za pět minut. Chladnout bude zhruba šest minut. Plynový vařič přitom bude vařit stejné množství vody 9 minut a chladnout patnáct minut. Přesná indukční technologie, která vám garantuje dokonalou kontrolu nad vařením, vám umožňuje rozpouštět čokoládu i smažit. Povrch desky se přitom nezahřívá, zůstává jen teplý a po skončení procesu rychle chladne. Nehrozí tak připalování či spálení kousků potravin, které upadnou na desku.

Citlivé na nádobí

U indukčních desek se setkáváme se všemi funkcemi typickými pro sklokeramické varné desky. Tedy časovač, různé bezpečnostní pojistky a indikátor zbytkového tepla. Stejně tak můžeme navolit nízkoteplotní funkce a udržování tepla ohřátých pokrmů. Co je nového, je například u výrobce Miele funkce Booster. S ní může být každá indukční varná zóna vždy na 10 minut vytápěná až na výkon 3200 W. To přímo raketově urychluje dobu předvaření a neskutečně šetří čas v kuchyni. Zároveň je zaručena ochrana indukční cívky a varné zóny. Systém totiž automaticky vypne varné pole, jestliže by vařením „naprázdno“ došlo k přehřátí. Varná zóna sama rozpozná přítomnost hrnce a v ohraničeném prostoru určí velikost nádobí. Pokud nádobí zvednete z plochy dotyku, vaření se přeruší.

Neuvěřitelná tichost mytí

Posledním mechanickým, potažmo elektronickým kuchyňským sluhou, kterého v našem krátkém exkurzu probereme, jsou myčky nádobí. Víte, že při ručním mytí se zničí pětkrát více sklenic, než při mytí v myčce. Inteligentní myčky totiž již nemají jenom speciální program pro skleněné nádobí, ale tím, že auto- maticky myjí v rovnoměrně nízkých teplotách, zabraňují choulostivému pnutí. Také jsou přitom velmi tiché. Například výrobce AEG Electrolux se chlubí, že jeho myčka nádobí Favorit 88080 je svými 41 dB nepřekonatelně výrazně tišší, než je normální hovor. Můžete se tak po jídle u stolu nerušeně bavit, zatímco váš sluha tiše umývá nádobí. Pro spravedlivý posudek je nutno podotknout, že ostatní výrobci jsou ohledně hlučnosti za Electroluxem v těsném závěsu a jejich výrobky jsou hlučnější o jeden nebo dva decibely.

Na první vodu

U moderních myček je standardním prvkem to, že si světelným paprskem změří znečištění nádobí, tedy znečištění odpadní vody po prvním opláchnutí. Podle toho volí další krok, zda je nutné další opláchnutí a tak nejen, že reguluje hospodaření s vodou, ale také garantuje maximální čistotu mytého nádobí. Ušetří se tak zhruba 25 procent vody u každého mytí. U výrobce Whirpool je myčka vybavena duálním senzorem zašpinění, který kombinuje dva signály. První signál měří znečištění vody tekutinami, jako káva, čaj nebo mléko, a druhý signál snímá pevné částice znečištění, třeba špenát, vajíčka nebo i rýži. Mikroprocesor pak na základě naměřených výsledků nastavuje parametry programu. Nutno podotknout, že měření probíhá každých deset sekund.

Já tě potěžkám

Výrobce Miele má nové inteligentní rozpoznání množství naplnění nádobí v myčce. To umožňuje kdykoliv adekvátní přísun vody do myčky. Například při polovičním naplnění se u zvoleného programu sníží spotřeba vody až o 16 procent. Pokud však naplníme naši myčku „až k prasknutí,“ bude velké množství nádobí vázat na svůj povrch i velké množství vody. Myčka si proto řekne o přísun vody navíc, než je standardní množství pro daný program. Hospodaření s vodou je u myčky velmi důležité, ovlivňuje to totiž i spotřebu elektrické energie. Předností současných myček je fakt, že při otevření dvířek myčky se již nevyvalí oblaka horké páry. Je to díky lepšímu sušení a ventilátoru, který pohltí tyto páry dříve, než uživatel otevře dvířka. Takže bezprostřední okolí zůstává zdravé a čisté. Zároveň je tak chráněný nábytek.

S tabletkami si rozumíme

V moderním světě jsou i moderní mycí prostředky. Je-li vaše myčka inteligentní, musí umět přijímat mycí prostředek, sůl i leštidlo v jedné tabletě. Musí také mít běžné programy určené pro mytí nádobí bez nutnosti se starat o doplňování soli nebo leštidla. Například výrobce Miele má možnost jednoduchým stiskem tlačítka kdykoliv u všech mycích programů „tabletkovou“ funkci zapnout nebo vypnout.

Dvojí účinnost mytí

Každý výrobce myček je pyšný na uspořádání prostoru ve svém mycím koši. Ten je zpravidla rozdělen na dva a většinou v něm lze realizovat dva způsoby mytí. Ve spodním koši lze mýt nádobí vyžadující intenzivnější mytí, v horním méně zašpiněné nádobí. Takzvané zónové mytí může být v méně zašpiněné variantě kratší (i jen 15 minut) nebo naopak delší než standardní mycí cyklus. Většinou tato funkce slouží i k mytí polovičního počtu jídelních souprav. Zcela specifický je program výrobce Whirpool. Jeho Antibakteriální funkce funguje tak, že na konci mycího programu proběhne dodatečné mytí při teplotě 66 stupňů Celsia. Garantuje odstranění 99,9 procent bakterií z nádobí. Antibakteriální funkci je vhodné použít poté, co nádobí zůstalo po delší dobu neumyté uvnitř i vně myčky, dále v případě, že jsou v domácnosti nemocní nebo malé děti.



Text: Vladimír Iliev

Foto: Whirpool, Fagor, Miele





Diskutovat Tisknout článek

Hodnocení článku

hlasů: 13

Diskuze

Článek Chytré sklo a myčky zatím nikdo nekomentoval. Buďte první!

počet příspěvků: 0

Zobrazit diskuzi » Přidat příspěvek

Najděte si své bydlení

Vybírejte z více jak 114000 nemovitostí v ČR

Nemovitost

Kraj

Obsahuje text

Poradna

Legislativa

 Poradce Hyperbydlení

Vaše dotazy zodpoví
Poradce Hyperbydlení

Otázek: 112 Vložit dotaz

veletrhy

Veletrhy - foto, Finále golfové sezóny!, Hyperbydleni.cz

Finále golfové sezóny!

18.09.2017

Tento pátek 22.9. golf, motorky, vrtulník a...

Veletrhy - foto, Nenechte si ujít mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH, Hyperbydleni.cz

Nenechte si ujít mezin...

14.09.2017

Blíží se čas jednoho z nejoblíbenějších a...

Veletrhy - foto, Vše pro stavbu a interiér najdou návštěvníci na březnovém souboru veletrhů, Hyperbydleni.cz

Vše pro stavbu a inter...

01.03.2017

Stovky českých i zahraničních společností se...

Veletrhy - foto, Nakupte dárky na Vánoce na největším předvánočním veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY, Hyperbydleni.cz

Nakupte dárky na Vánoc...

29.11.2016

Chcete pořídit svým nejbližším pod stromeček...

Další veletrhy »